Deze site is ontwikkeld voor portrait stand

Fysiotherapie en revalidatie
Een fysiotherapeut is de deskundige bij uitstek op het gebied van bewegen en dat beslaat een groot gebied. Er zijn allerlei oorzaken waardoor mensen klachten aan het bewegingsapparaat kunnen krijgen. Vaak is dat door verkeerd gebruik van lijf en leden en/of door overbelasting (fysiek, zoals een lopersknie, of psychisch). In andere gevallen ligt de oorzaak van de klacht buiten de persoon zelf. Zoals in het geval van een valpartij met letsel als gevolg of een ziekte. Klachten kunnen zich o.a. uiten in pijn, een gevoel van stijfheid, verlies aan kracht of beperkt bewegen. Hierdoor kunnen in het dagelijkse leven bepaalde activiteiten problemen gaan geven. Hieronder wat voorbeelden van klachten waarbij de begeleiding en het advies van een fysiotherapeut kunnen helpen.

Klachten t.g.v. over- en onderbelasting of verkeerde belasting of een slechte houdingimages
Te denken valt aan hardloop blessures als scheenbeen- en achillespeesklachten, een zweepslag in de kuit, terugkerende hamstringblessures. RSI-klachten, een tenniselleboog, klachten van schouders, rug (een hernia), nek en ga zo maar door. Tegenwoordig zie ik steeds meer mensen in de praktijk die tegen klachten aanlopen omdat ze a.g.v. te weinig bewegen (functioneel belasten) niet meer in staat zijn vanzelfsprekende handelingen te verrichten. Ons huidige bestaan, waarin we vooral veel tijd hangend in een stoel en op de bank spenderen, is daar debet aan. Het op het autodak zetten van een skibox, in de tuin werken, een plafonnetje witten, of aan boord van een zeilboot klimmen, zijn acties die voor velen al zodanig ver van de dagelijkse comfortzone af liggen, dat overbelasting en een blessure snel op de loer liggen.

Klachten door externe factoren
Te denken valt aan het luxeren van de schouder, het breken van een been of het oplopen van een dwarslaesie na een val, het scheuren van de voorste kruisband door sportletsel enz.,enz. Revalidatie met behulp van fysiotherapie is van grote waarde om vlot en verantwoord weer vaardigheden te herwinnen en fysiek het beste uit je lijf te halen.

Klachten door ouderdom of aandoeningen en ziekten
Bijvoorbeeld reuma, artrose, scoliose, longziekten (COPD, emfyseem) of kanker. Of neurologische aandoeningen als; CVA, Multiple Sclerose en de ziekte van Parkinson.

Na aanmelding via de site of telefoon wordt een eerste afspraak voor een intake en/of onderzoek gemaakt. Als de klacht en of aandoening goed in beeld gebracht zijn, wordt een behandelplan en vervolgafspraak gemaakt. De fysiotherapeut zal behandelen, begeleiden met oefenen en adviseren hoe het beste met de klacht om te gaan én inzicht geven hoe klachten in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Medische fitness
Het blijkt voor veel mensen een opgave de oefeningen, die nodig zijn voor het herstel van de klacht of het onderhouden van functies ter voorkoming van recidief klachten,  -zelfstandig in de thuissituatie uit te voeren. Soms is dat door een gevoel van tijdgebrek, maar het kan ook door onzekerheid over de oefenstof zijn. “Voer ik de oefening wel correct uit? Tot hoever kan ik gaan? Kan ik er een schepje bovenop doen of juist niet?” enz., enz. Door je aan te melden om te trainen tijdens de medische fitnessuren is er in ieder geval een stok achter de deur om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Dit gebeurt met een door de fysiotherapeut samengesteld oefenschema. Natuurlijk is je fysiotherapeut zelf aanwezig tijdens deze medische fitnessuren om je in de gaten te houden, je te stimuleren of juist af te remmen en om je vragen te beantwoorden.

Hardloopblessure behandeling
Deze groep benoem ik even op een aparte pagina, omdat ik me gespecialiseerd heb in de behandeling van hardloopgerelateerde blessures.

Zie Hardlopen

Kijk hier voor de tarieven 2015