Deze site is ontwikkeld voor portrait stand

Hardloopblessures & Zo

Zo’n 80% van alle hardlopers raakt eens per jaar zódanig geblesseerd dat de loopactiviteiten twee tot drie weken gestaakt moeten worden. Dat is al tientallen jaren zo, ondanks de geavanceerde, dempende, corrigerende schoenen die de afgelopen jaren op de markt zijn gebracht! De dempende schoenen staan ons juist toe om hard te lopen in een soort wandelmodus. Schermafbeelding 2015-03-26 om 14.23.22De voet ver voor de heup op de hiel (remmend) landend met alle gevolgen van dien. De impact van de landing is daardoor veel hoger dan nodig en de klappen komen wel degelijk aan waardoor gewrichten, spieren en pezen het zwaar te verduren krijgen. Daarnaast heeft het via de media ingebeelde plaatje van hoe hardlopen eruit zou moeten (zie hiernaast) ook niet echt bijgedragen aan het voorkomen van blessures.
Als beginnende loper zal het met een wekelijks half uurtje rustigaan een rondje joggen nog wel gaan, maar eenmaal besmet met het loopvirus komen ook de ambities. Van een 5 kilometer willen we naar een 10 kilometer en die volgende 10 kilometer moet dan bij voorkeur wél in een betere tijd gelopen worden. Wanneer we ambiëren om langer en sneller te lopen liggen, m.n. wanneer het de loper ontbreekt aan een degelijke looptechniek, de gevaren van overbelasting om de hoek.

Sinds het onderzoek van Daniel Liebermann in The Nature (vergelijking van de impact van hardlopen op het lijf bij lopen op schoenen versus lopen op blote voeten)Active landing en sinds het uitkomen van het boek “Born to Run” van Christopher Mac Doughall is er veel geschreven over de voordelen van een voorvoetlanding bij hardlopen. Immers door op de voorvoet te landen kunnen we onze natuurlijke schokdempers gebruiken. Helaas vallen die voordelen v.w.b. het voorkomen van blessures volkomen in het niet wanneer men gewoon besluit op de voorvoeten te gaan lopen (wat geen kunst aan is overigens).

Zoals we op golf-, tennis- of schaatsles gaan om een betere sporter te worden, lijkt het net zo zinnig om jezelf de juiste loopvaardigheden aan te leren. Gooi de rem eraf, door onder je lijf te landen (je schenen, knieën en heupen zullen je zo dankbaar zijn),  positioneer je romp op de correcte manier en spaar je rug en doe niet meer dan hetgeen noodzakelijk is om je zo effectief mogelijk horizontaal te verplaatsen.

LeaninPoseWereldklasse hardlopers (ook technisch!) Usain Bolt, Tirunesh Dibaba, Haile Gebreselassie en Moses Mosop (check hun loopstijlen op mijn Thjeko Youtube channel via de links onder de namen)

Op die manier zal je in staat zijn het beste uit je lopen te halen (sneller herstel na belasting en betere looptijden), maar nog belangrijker, het stelt je in staat je lijf te belasten op een manier zoals de natuur het bedoeld heeft.

Hier vind je meer informatie over de Hardlooptechniek clinics bij Fysio & Zo.

Poselogo